A taste of French Guiana’s culinary specialties

Inspiration

French Guiana - AmazoniaFood and Wine

DR
© DR

Reading time: 0 minPublished on 15 January 2019, updated on 9 January 2024

In Guiana, the cuisine is a thousand leaves of flavors blown in from different continents. Fine, delicate and enriched by 400 years of history, it entrances all the way from the market, from the terroir products to the sea, and through the tasty recipes concocted on site—here is a taste to get you drooling before a visit to French Guiana!

Guiana has many surprises and discoveries—the cuisine is no exception. Culinary specialities abound, the result of four centuries of mixed history.

Among the most typical and renowned dishes, it is essential to sample Awara broth (made from palm pulp), grilled fish, the Colombos (meat-based stew and vegetables with curry) and seafood prepared with the vegetables and spices of Guiana. Also not to be missed: the short broth called "blaff," tomato-base enhanced with peppers, or roast cougnade (grilled fish).

Muscade, ginger, cinnamon, chilli pepper, exotic fruits and cayenne sorbets

The market is indispensable for making local recipes with spices such as nutmeg, ginger, cloves, cinnamon, pepper and chilli pepper.

For dessert, you can sit for awhile on the terrace of one of the ice cream vendors or one of the pastries shops of Cayenne to enjoy the typical “mule egg”, a cream turnover, Cayenne sorbets with exotic fruits, or one of the delicious local sweets based on cream and fruit.

Muscade, gingembre, cannelle, piment, fruits exotiques et sorbets de Cayenne

Indispensables à la confection des recettes locales, les épices telles la muscade, le gingembre, le girofle, la cannelle, le poivre et le piment s'invitent sur tous les marchés et dans toutes les cuisines.

En dessert, on s'installe à la terrasse de l'un des glaciers ou de l'une des pâtisseries de Cayenne, pour savourer le typique "oeuf mulet" (un chausson à la crème), les sorbets de Cayenne aux fruits exotiques, ou l'une des délicieuses douceurs locales à base de crème et de fruits...

La Guyane sait décidément faire chanter nos papilles !

Recommandations et conseils

Envie de passer de la théorie à la pratique ? Si votre prochaine destination est la Guyane française, vous allez vous régaler (au sens propre comme au figuré). Nature luxuriante, plages paradisiaques, forêt amazonienne, environnement préservé… tout émerveille. Toutefois, pour profiter de ce joyau de la biodiversité et de ses produits locaux, lors de vos activités, de vos randonnées ou de vos dégustations, pensez à vous renseigner sur les précautions à adopter. Vous pourrez ainsi savourer pleinement votre séjour, tout en préservant cette terre qui vous accueille. Belle exploration !

By France.fr

The magazine of the destination unravels an unexpected France that revisits tradition and cultivates creativity. A France far beyond what you can imagine…

See more