Alsatian cuisine

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Alsace and LorraineFood and Wine

Atout France / Fotolia - photocrew
© Atout France / Fotolia - photocrew

Reading time: 0 minPublished on 16 April 2013, updated on 29 January 2024

Choucroute, flammekueche, pain d'épices, spaëtzles..., la gastronomie alsacienne est réputée pour ses nombreuses spécialités sublimées par des chefs talentueux. Découvrez notre sélection de bonnes adresses à tester lors d'une prochaine escapade en Alsace.

Alsace: gastronomic family-style cuisine

Impregnated with Germanic culinary traditions, Alsatian cuisine is renowned for its myriad of specialties, not to mention its Wine Route, which is more than 170 kilometres long.

Well worth the sauerkraut

In Strasbourg or Mulhouse, settle into a Winstub, the ancestor of the tavern and wine bar, and order the star dish of the menu: sauerkraut. This emblematic meal is made from cabbage, various types of sausages, smoked bacon and potatoes, and is widely celebrated in Alsatian villages. Pair this hearty dish with a local Riesling.

Other Alsatian specialties

The first foie gras was born in Alsace, and at the entrance to the village of Kayserberg, chef Olivier Nasti of Chambard restaurant serves this delicacy with a traditional regional gingerbread. From his two Flamme & Co restaurants, in Kayserberg and Strasbourg, Chef Nasti and his team also make a fine flammekueche, a tart topped with various ingredients and cooked in a wood fire oven. Try also the baeckeoffe, a meat and potato dish slow-cooked in a ceramic casserole, and the spaetzle, rustic noodles made from flour, cream and eggs. You must also taste the star of the Alsatian cheese platter, Munster.

Traditional drinks from Alsace

At cocktail hour, pair a typical local beer with a freshly baked pretzel. The region is also renowned for its white wine, and the Gewurztramier "vendanges tardives," or late harvest wine, can be married beautifully with Alsatian foie gras. Let's not forget to have a sip of the local eaux de vie, colourless fruit brandies and marc, made from prestigious regional varietals distilled in copper alembic stills.

Alsatian desserts

On the sweet side, succumb to gingerbread or the kouglof, a delicious raisin brioche. During the advent period, locals prepare bredele, small Christmas cakes baked in many shapes and flavours, like anise, lemon and gingerbread...

Tanja/Adobe Stock
© Tanja/Adobe Stock

Desserts alsaciens

Côté douceurs sucrées, le terroir alsacien n’est pas en reste : succombez au fameux pain d’épices, très populaire dans la région, ou au kouglof, délicieuse brioche aux raisins secs. Durant la période de l’Avent, c’est l’effervescence dans les cuisines alsaciennes : on y prépare les bredeles, ces petits gâteaux de Noël que l’on suspend aux branches du sapin et qui prennent de multiples formes et parfums (anis, citron, pain d’épices…)

Trouver et déguster les spécialités alsaciennes

  • La Maison Fortwenger : c'est en 1768 que le jeune Charles Fortwenger, maître boulanger, ouvre son atelier à Gertwiller pour y fabriquer ses savoureux pains d'épices. Aujourd’hui, cinq boutiques vous proposent ces douceurs alsaciennes ainsi que des petits gâteaux (bredelices, leckerlis, étoiles…).

  • La brasserie Meteor : à quelques kilomètres au nord de Strasbourg à Hochfelden, la famille Haag vous invite à visiter ses installations ainsi que sa boutique. Non loin de la brasserie, à Wingersheim, empruntez un sentier de 4,5 km aménagé à travers une exploitation de houblon qui débouche sur une magnifique vue de la plaine d’Alsace.

  • La Maison Fischer : fromages de Munster, vins fins et spiritueux, bières ou encore produits du terroir alsacien (foie gras, miels, pâtes artisanales) vous attendent dans les trois boutiques de la Maison (Riquewihr, Beblenheim et Ribeauvillé).

Recommandations et conseils : Si votre séjour à la découverte des saveurs alsaciennes vous le permet, munissez-vous d'un vélo pour explorer les différents domaines de la Route des Vins d'Alsace et ses villages pittoresques.

By The editor

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