Guy Savoy, craftsman of haute cuisine

Inspiration

ParisFood and Wine

ATF / Gobelins / Constanza Gastaldi
© ATF / Gobelins / Constanza Gastaldi

Reading time: 0 minPublished on 4 July 2013, updated on 14 January 2019

Situé dans le prestigieux bâtiment de la Monnaie de Paris en bord de Seine, le restaurant Guy Savoy (3 étoiles au Guide Michelin) vous convie à un voyage au pays des saveurs et vous invite à passer un moment de pur bonheur.

At 18, rue Troyon in Paris' 17th district, Guy Savoy's three Michelin-starred restaurant takes you on a journey to a land full of flavour. Step into the 20th-century inn through the wide slatted wood and glass doors, and indulge in this chef's culinary genius. He and his team invite you to spend a moment of pure bliss.

What is your philosophy in the kitchen?

I want to make those who eat from my kitchen happy. I guess you could say it's a philosophy of happiness!

What are your signature dishes?

My artichoke and black truffle soup, layered brioche with mushrooms and truffles, and iced poached oysters.

Where do you find inspiration?

I create dishes from yearnings I have, desires to associate products or taste something in particular. This desire turns into an idea, which quickly becomes something concrete.

How important is tradition in your kitchen?

Tradition the base of my knowledge and something I can control. Working from this gives me the ability to create freely.

What product would you like to introduce to someone coming to France for the first time?

I would select products depending on the season and the region in which we are.

What kind of advice would you give tourists looking for a successful culinary experience while in France?

I would recommend that they choose only seasonal products, that they visit markets and ask locals where to find the best items and restaurants. Nothing beats word of mouth!

What dishes would you like to share with your friends?

Anything from cheese fondue to beef ribs with fries, beef stew, or even a pâté en croûte at seven in the morning.

What is your guilty pleasure?

Gourmandise, or love of good food!

France.fr : Quelle place occupe la tradition dans votre cuisine ?

La tradition est mon socle de connaissances, que je maîtrise et qui me donne la capacité de créer en toute liberté.

France.fr : Quelles spécialités ou produits aimeriez-vous faire découvrir à une personne venant pour la première fois en France ?

Je n’ai pas de produit phare. Les produits que je choisirais seraient fonction de la région où nous nous trouverions et de la saison, la France restant le premier pays pour la diversité, la qualité et l’authenticité des produits.

France.fr : Quels conseils donneriez-vous à un touriste pour une expérience gourmande réussie durant son séjour en France ?

Je lui conseillerais de ne choisir que des produits de saison, d’aller sur les marchés et de demander aux habitants de la région où sont les meilleurs produits et les meilleurs restaurants : il n’y a pas mieux que le bouche-à-oreille !

By France.fr

The magazine of the destination unravels an unexpected France that revisits tradition and cultivates creativity. A France far beyond what you can imagine…