Rien de tel qu'un déjeuner dans un jardin pour profiter des saveurs ensoleillées de Provence ! En terrasse, sous un platane, au pied des vignes ou dans un jardin potager, découvrez notre sélection d’adresses ou savourer la cuisine provençale et méditerranéenne en plein air !
For all food lovers, Provençal produce and flavors are one-of-a-kind. Tradition and creativity are the core concepts of a sunny local cuisine. In the shade of the greenery, some of these Provençal places are an absolute must.
In the Shade of the Plane Tree
Below the majestic Andéols estate stands a multi-centenary plane tree.
Under its shade the coolness is soothing, the service quality and the cuisine only uses local produce. For lunch or dinner, the experience is unforgettable.
Le Platane Les Andéols - 84490 Saint-Saturnin-lès-Apt Reservations: +33 (0)4 90 75 50 63 - info@andeols.com
Close to the Vegetable Tree
La Coquillade revisits typical Provençal dishes, giving pride of place to the local produce.
The bistro is located at the foot of the vineyards and its contemporary décor offers a wonderful view over the farm. The menu is made up of seasonal dishes created from vegetable garden produce or selected from local producers.
La Coquillade Coquillade Village - 84400 Gargas Reservations: + 33 (0)4 90 74 71 72 - info@coquillade.fr
Organic Happiness
Restaurant with a bohemian décor, vegetable patch and garden in the heart of the old port.
La Passarelle is an unusual place, full of charm sheltered from the Saint-Victor abbey and the Bonne Mère. The Mediterranean map made up of organic and local produce offers an excellent overview of the richness of Provençal cuisine.
La Passarelle 52 rue Plan Fourmiguier - 13007 Marseille Reservations: + 33 (0)4 91 33 03 27 - contact@restaurantlapassarelle.fr
A Purple Star
The cuisine created by Marc de Passorio, who has a star in the Michelin guide, gives pride of place to local produce. When he strays from French flavours, it is to enhance riches brought back from travelling.
The result on the plate is high-level cuisine that is at once authentic, sophisticated and rich in colour. A resolutely unusual gastronomy, which is enjoyed in the garden as soon as the sun is out. L’esprit de la violette 10 Avenue de la Violette - 13100 Aix-en-Provence Reservations: + 33 (0)4 42 23 02 50
Authenticity at Fanette's
More than a restaurant the Fanette estate is a friendly place where you are invited for a real sharing experience with the flavors of Provence. The byword: generosity.
No chef behind the ovens but a cook, Fanette, who allows you to discover another way of dining. Subtlety and creativity are the ingredients of the establishment.
La table de Fanette Le Petit Pouvet Le Mas d'Aimé - 83670 Fox-Amphoux Reservations: + 33 (0)4 94 80 72 03 - lademeuredefanette@gmail.com
Restaurantwith a bohemian décor, vegetable patch and garden in the heart of the old port.
La Passarelle is an unusual place, full of charm sheltered from theSaint-Victor abbey and the Bonne Mère. The Mediterranean map made up of organicand local produce offers an excellent overview of the richness of Provençalcuisine.
Le bonheur est dans… le bio
Le Becadela est un restaurant à la décoration bohème avec potager et jardin au cœur du Vieux port. Lieu atypique et plein de charme à l'abri de l'abbaye Saint-Victor et de la Bonne Mère, il propose une carte méditerranéenne composée de produits bios et locaux. Un bel aperçu de la richesse de la gastronomie provençale !
Raffinement de l'art de vivre en Provence
Sous ses airs de patio florentin, la terrasse de la Villa Gallici vous plonge dans l'ambiance raffinée et conviviale de l'art de vivre en Provence. Platanes centenaires et fontaines fleuries pour le cadre, villa d'exception pour l'ambiance, produits locaux de saison pour l'assiette : voilà la recette de la réussite de ce restaurant incontournable de Provence !
Du potager à l'assiette avec un chef étoilé
Au Mas de la Chassagnette à Arles, en Provence, le chef étoilé Armand Arnal régale ses hôtes avec les légumes de son potager cueillis chaque jour. À l'ombre d'une treille, dans le jardin de cette ancienne bergerie, on profite d'une cuisine savoureuse gorgée de soleil auréolée d'une étoile Verte Michelin Un plaisir des sens !
Pour en savoir plus : - Préparer votre séjour en Provence
À lire aussi : - "Armand Arnal, un chef étoilé au Mas de la Chassagnnette à Arles"
By France.fr
The magazine of the destination unravels an unexpected France that revisits tradition and cultivates creativity. A France far beyond what you can imagine…